Turisme Vilafranca

A continuació els proposem diverses rutes pensades perquè pugui conèixer els voltans de Vilafranca . Es detalla la distància i el temps estimat de durada per a que triï la que millor s’adapti .

1.- Volta del Peiró de la Trinitat (3372 m) 1 h 25 min

Excursió curta per tota la cara sud de Vilafranca, des d’on descobrirem la façana millor orientada del poble, resguardada dels vents de tramuntana i mirant al sol de la vesprada, just per damunt del Riu de la Teuleria i de les “vegues”, on resten els darrers hortets conreats, aprofitant les millors terres del terme.

vilafranca-1

 

 

2.- Excursió a les Coves del Forcall (4435 m) 1 h 30 min

Combinació del SL-CV 18.4 i el PR-CV1, que ens permet baixar a l’alçada del riu per tal d’accedir a les Coves del Forcall, un indret realment interessant amb racons, formacions rocoses i una panoràmica de Vilafranca ben diferent a la més coneguda. Al tornar, just abans de remuntar el camí del Maset que cresteja just per damunt de la pista que també es dirigeix a Vilafranca, podem prendre forces, berenar, jugar… a la zona recreativa dels Llavadors, on trobarem ombra i taules per a fer més agradable la nostra estada.

vilafranca-2

 

3.- Les Fonts del LLosar (6337 m) 2 h 10 min

Excursió que té com a punt mig de la mateixa l’àrea recreativa de Les Fonts del LLosar, amb aigua, zona de jocs infantils, taules, torradors, etc. Sens dubte, es tracta d’una interessant ruta, per a combinar amb un berenar, un temps d’esbarjo o simplement per a completar la volta per senders ben interessants, especialment en el seu recorregut de tornada pel SL-CV 18.2.

vilafranca-3

 

4.- El Peiró de Sant Pere i la Bassa del Mas Roig (9440 m) 2 h 50 min

Accedim al Peiró de Sant Pere pel PR-CV 309, per a recórrer després l’Assagador d’Empriu fins a la Bassa del Mas Roig, gaudint de les esplèndides vistes que trobem a una i altra banda del traçat. De tornada, amb Vilafranca sempre al fons, el camí va travessant “serrades”, “tancades” i altres construccions de pedra en sec que conformen el paisatge.

vilafranca-4

 

5.- Els Peirons de Sant Isidre i de Sant Pere. (13600 m) 4 h

Volta que visita aquests dos peirons, a través d’un recorregut per grans assagadors, dues de les principals vies que travessaven antigament el terme, fins al Peiró de Sant Isidre per l’antic camí principal de Vilafranca, i entre els dos peirons, a través de l’Assegador d’Empriu. De tornada, pel PR-CV 309, recorrem la caletxa de Sant Pere (camí estret delimitat per parets de pedra).

vilafranca-5

 

6.- Les Virtuts i el Bosc de La Parreta (14506 m) 5 h

Recorregut que inclou la visita a dos itineraris del Museu de la Pedra en Sec, completant una variada ruta amb assagadors, diferents construccions de pedra en sec amb els seus corresponents panells informatius i amb alguns punts, com la part alta de l’itinerari del bosc, el Mas la Marina o el Peiró de la Trinitat, amb àmplies panoràmiques.

vilafranca-6

 

7.- La Pobla del Bellestar (17456 m) 6 h. 15 min.

Itinerari circular que surt des de Vilafranca i recorre una zona frondosa, que voreja el Bovalar i el Bosc de Palomita, fins arribar al conjunt històric artístic de la Pobla del Bellestar. La tornada es fa per l’Assagador d’Empriu, fins a l’alçada de les pintures rupestres del Barranc de les Carabasses, on es pren el camí directe que condueix fins a Vilafranca.

vilafranca-7

 

8.- L’Assagador d’Empriu, La Pobla del Bellestar i el Paratge Natural Municipal de Palomita
(28450 m) 9 h. 45 min.

Aquests tres indrets poden resumir aquesta gran volta, que ens mostrarà totes les cares i els paisatges del terme de Vilafranca. L’Assagador d’Empriu ens condueix durant tota la primera part del traçat per vies pecuàries que ens parlen del trasllat dels ramats, de baixada per a evitar el fred de l’hivern i de pujada per tal d’aprofitar les pastures de la muntanya. La Pobla del Bellestar ens recorda els orígens de Vilafranca i ens delecta amb aquest encantador conjunt de cases, l’ermita, la torre i el pont d’origen medieval. I el Bosc de Palomita ens acull per a sentir els sons de la natura, l’ombra dels arbres i tota la vida natural que alberga. Però aquest llarg recorregut te altres atractius, vols conèixer-los?

vilafranca-8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *