Turisme Vilafranca

Les Virtuts és una de les zones en les que hi ha més quantitat de construccions de pedra en sec, on estan construïdes amb més perfecció i on es conserven millor. Casetes, parets, paredons, camins, escales, conformen paisatges en els que la vista s’ompli totalment de construccions de pedra.

Amb un sol cop de vista es pot veure desenes de parets en paral·lel i nombroses casetes de pedra en sec, escapant-se la realitat de l’entorn a l’objectiu de la càmera de qualsevol fotògraf. Cap fotografia fa justícia a la quantitat de construccions que hi ha. Estan perfectament integrades en el medi i conformen un paisatge agrícola de gran bellesa, que fa uns anys encara estava cultivat de cereals i patates.

En aquest paratge la pedra és plana, semblant a la del Llosar, i molt més regular que en altres llocs. Aquest fet va permetre que es feren construccions amb major solidesa.

El gran actiu d’aquesta zona radica en el fet que, la seva dificultat per a accedir amb vehicles ha comportat el seu abandó tal com era fa anys. Per tant, apareix sense obres amb altres materials, ciment, portes metàl·liques, etc. que de forma general es troben en altres finques.

NOTA: Les Virtuts és un paratge situat a uns 3 quilòmetres al nord-oest de Vilafranca. Per tal d’accedir a ell i fer la ruta a peu, haurem d’agafar el cotxe. Des de la Plaça d’En Blasc, prendrem l’Avinguda Llosar i la carretera de la Iglesuela del Cid (província de Teruel). Passarem per davant del Santuari de la Mare de Déu del Llosar, patrona de Vilafranca, i un quilòmetre després veurem ja un senyal indicatiu de la ruta de Les Virtuts, a la dreta.