Turisme Vilafranca

La Cofradia

cofradia

Es tracta de la confraria més antiga de Vilafranca, juntament amb la de Santa Maria la Menor i la de Sant Antoni. Encara que s’ignori, la data de la seva fundació, el 1388 el rei Joan I aprovà els seus Estatuts a Zaragoza.

El 1596 ja tenia casa pròpia per a la celebració de les seves juntes, però probablement va ser modificada amb el pas del temps. Aquest notable edifici del Carrer Major, destaca per l’elegant portada barroca, els treballs en fusta dels finestrals i el ràfec de rajoles.

Aquesta confraria va velar tant pels seus propis fins com pels de la cultura i els bens materials dels veïns de Vilafranca. Entre d’altres actuacions, va acordar col·laborar en el sosteniment i remuneració del mestre de l’escola, en la sessió celebrada l’any 1645; i construir una nevera “pel be públic”, en la sessió celebrada l’any 1647.