Turisme Vilafranca

Climatologia

climatologia-1

Vilafranca pertany a la gran regió climàtica mediterrània. No obstant això, el fet de tindre estacions més plujoses, humides i fredes que a la costa, fa que presente un clima de tipus “mediterrani interior”.

La temperatura mitjana anual ronda els 10ºC, cosa que indica la seva continentalitat. De fet, són juliol i agost els mesos que presenten una temperatura mitjana més alta. Encara que gener, desembre i febrer, en aquest ordre, solen ser els mesos més freds (els termòmetres es troben moltes vegades per davall de zero), el risc de gelades queda ampliat, segons les estadístiques, des de novembre a maig, tots dos inclosos. Per aquest motiu, Vilafranca presenta uns hiverns temperats – freds, amb una temperatura mitjana d’aproximadament 4ºC, i uns estius relativament suaus, amb valors tèrmics mitjans que no sobrepassen els 20ºC.

Pel que fa a les precipitacions, el resultat hídric anual ronda els 700 l/m2. Es donen principalment en forma de pluja a la tardor i a la primavera, mentre que les estacions d’hivern i estiu són les més seques. Durant els mesos freds les precipitacions es poden donar en forma de neu, per la considerable altitud de la zona; no és res estrany alguna nevada ocasional entrada la primavera.

A Vilafranca també són remarcables els dies que apareixen amb denses boires, principalment als cims de les serres, així com els dies que desperten amb una làmina de rosada. A més, també són freqüents les jornades en què bufen de forma impetuosa el mestral (de Nord-oest) o bé la Tramuntana (del Nord), sobretot a la tardor i a l’hivern, amb la qual cosa s’aconsegueix que els valors termomètrics baixen considerablement.

Ripollés, D. i Monfort, S. (2001): Camins i Paisatges de Vilafranca – Guia d’Itineraris a peu. Ed. Grup Ecologista de Vilafranca. Ecologistes en Acció, Castelló.

 

INFORMACIÓ LOCAL
banner-ignasi banner-melchor

 

PREDICCIÓ

banner-eltiempo