Museus.
La pedra en sec ha sigut i és una constant a Vilafranca. Durant segles, la necessitat d’augmentar la superfície i la qualitat del terreny cultivable va fer que s’extragueren de les seves terres grans quantitats de pedra. Amb ella i amb l’enginy i les mans dels pobladors d’aquesta vila es va crear una arquitectura pròpia, senzilla i popular, una forma única d’entendre el medi que els rodejava. Es van crear centenars de quilòmetres de parets de pedra seca i centenars de casetes, basses, pous, bancals, artigues, assagadors, etc.
Aquest museu pretén donar a conèixer la torre amb aquest nom. Situada en la part posterior del temple parroquial de Vilafranca, que forma un únic cos amb la resta de l’edifici, donant-li el peculiar aspecte de fortalesa. Es tracta d’una torre única, almenada i sòlida; és de planta poligonal rectangular i exterior *harmónico i uniforme. Està construïda sobre roca viva, amb pedra, calç i arena.
A més alberga el museu parroquial de *Vilanfranca on s’exposa i custodia una excel·lent mostra d’indumentària religiosa del s. XVI, així com les peces més significatives d’orfebreria de la parròquia que es van salvar de l’espoli de 1936. Entre elles destaca especialment la creu processional major i la Veracruz dels *Santalínea *morellanos, i la custòdia barroca, de Simón de Toledo.
SALES GÒTIQUES
L’Ajuntament de Vilafranca és un edifici gòtic que, probablement, es va construir entre els segles XIII i XIV. Avui en dia es conserven pocs documents de l’arxiu municipal, perquè van desaparéixer durant la Guerra Civil Espanyola de l’any 1936. Això significa, per tant, que es desconeix qui és l’artífex d’aquest palau medieval.
DE L'ANTIC AJUNTAMENT