Turisme Vilafranca

Festes i tradicions

festes-tradicions

Nadal

Amb motiu de la celebració del Nadal acostuma a celebrar-se la missa del gall o la cavalcada dels Reis Mags, el 5 de gener a la vesprada. A més, aprofitant dies de vacances s’organitzen activitats com el Vilaguai, per als més xicotets, i altres esdeveniments de caire cultural..

 

Sant Antoni

La festa de la Publicata en honor a Sant Antoni porta després de si una àmplia programació. El primer cap de setmana de gener s’ix a la muntanya a per els troncs que donen els masovers i propietaris de muntanya. Aquests troncs s’arrosseguen amb cavalleries fins al poble. Després se subhastaren. Els majorals ofereixen un menjar als voluntaris, fonamentada en xoriços, botifarres i llonganisses. El segon cap de setmana de gener s’elaboren els pastissos. En un forn del poble, o últimament dos, els majorals convoquen a un centenar de dones que elaboren pastissos farcits de confitura de carabassa. Acostumen a fer-se al voltant de 15.000. En l’endemà se celebra el Dia de les Barres. Els majorals tallen les barres, els pins que conformaran la “barraca”, la foguera monumental que crema en la nit del sant. El tercer cap de setmana de gener arriba el gruix de la festa. El dissabte al matí els majorals i voluntaris acompanyats de cavalleries ixen en la muntanya per tallar la “malea” amb que s’omplirà la foguera. Es menja en la muntanya sardina, bacallà i creïlla rostida. Quan torna la comitiva es representa “Alto de la Malea”, on un guarda forestal vol detenir la processó d’homes i cavalls carregats. Posteriorment, com mana la tradició es descarrega la llenya a la plaça i es procedeix al muntatge de la foguera. El dissabte a la vesprada hi ha Ronda i a la nit es fa la representació de l’Acte Sacramental de la Vida de Sant Antoni, on apareixen actors locals. En el decurs de la representació es lligen les Relacions, versos satírics que es fan sobre els majorals. Després es representa un sainet i a continuació els dimonis calen foc a la barraca. El diumenge se celebra la missa, la processó i benedicció dels animals i la Ronda on desfilen Sant Antoni, l’Angel i el Dimoni a més d’una rondalla, generalment vinguda de fora i les cavalleries abillades. En la Ronda els majorals capten fons per finançar la festa. A la vesprada s’organitza l’Almoneda, una subhasta on es posa preu a tot tipus d’animals de granja, coques i pastissos. Com a colofó, l’últim cap de setmana de gener, els majorals subhasten troncs de pi i alzina. Així financen la festa.

 

Sant Blai

Es considera com el “germà pobre” de Sant Antoni. Alguns dels actes són semblants. Al voltant del 3 de febrer se celebra el dia de Sant Blai. Els majorals organitzen una missa i la Ronda pels carrers del poble. Acostuma a ser una rondalla local la que desfila. A més, els majorals sortegen una coca de grans dimensions, que també fan desfilar pels carrers del poble. Acostumen a beneir-se caramels i és que Sant Blai és el Patró de la gola. Un altre acte tradicional són “Les Carrereres per la Joia”. A la vesprada també se celebra l’Almoneda.

 

Semana Santa

La Setmana Santa s’inicia amb el diumenge de Rams. Abans a Sant Roc i ara a la Plaça Don Blasco se celebra la benedicció dels rams de ginebre. La Setmana Santa acostuma a continuar amb la processó de Dimecres Sant. Es coneix com la processó del Calvari. La celebració dels Creus i l’Hora Santa componen uns altres dels actes d’aquests dies. El Divendres Sant se celebra la processó del Sant Enterrament. El diumenge, després de la celebració religiosa arriba la processó de la Trobada, amb dues comitives que ixen per la porta d’a dalt i a baix de l’església per a realitzar la Trobada entre la Verge i Crist ressuscitat.

 

Pascua del Llosar

Els vilafranquins visiten dues vegades a l’any l’ermita de la seua patrona, La nostra Senyora del Llosar. En Pasqua del Llosar a les 10h amb el fons de les campanes ix la processó cap l’ermitori. Desfilen les banderes i “pendons” de la parròquia i la imatge de La nostra Senyora. En l’ermita se celebra una missa. Després els majorals acostumen a convidar al poble a pastes i llet que, antigament portaven els ramaders que tenien ovelles i cabres. Després de la invitació la processó torna cap al poble.

 

Sant Miquel

El mes de maig és època de visita a Peirons i Ermites del terme de Vilafranca del Cid. La de *Sant Miquel, situada a la Pobla del Bellestar, és objecte de culte al maig i setembre. Al maig els majorlas de la festa acostumen a repartir un panet beneït després de la missa. A la rogació arriben veïns de Vilafranca i la Iglesuela del Cid.

 

Sant Isidre

Els masovers de la Partida de Baix del Terme de Vilafranca mantenen una gran devoció a Sant Isidre Llaurador. El Peiró de Sant Isidre és objecte de visita per part dels masovers de la zona que, amb motiu de la festa, reparteixen un panet beneït. La majoralia es va repartint entre tots els apuntats.

 

Sant Pere

De tant en tant també s’organitza majoralia per al Peiró de Sant Pere. També és costum repartir un panet beneït.

 

El Corpus

La celebració del Corpus Christi es manifesta a Vilafranca amb una processó que recorre la part antiga del poble. En el recorregut figuren els “Altaretes”, taules decorades amb flors on els xiquets llancen pètals sobre la imatge del Santíssim.

 

Cor de Jesus

A Vilafranca del Cid es manté la Confraria del Cor de Jesus. Les Confrares s’encarreguen d’organitzar la processó el diumenge següent al Corpus.

 

Sant Cristòfol

Des dels anys 50 l’arribada dels vehicles va desencadenar en la celebració de la festa de Sant Cristòfol. La celebració es va crear el 1952. Des d’aqueix moment la festa no ha deixat de celebrar-se a juliol. Vaquesl als voltants de la plaça de bous, ball, caravana de vehicles i menjar de socis són alguns dels actes que s’organitzen.

 

Fira de la Magdalena

Des de la seua recuperació al 1997 la Fira de la Magdalena s’ha convertit en un dels principals esdeveniments de l’estiu en la Vila. La Fira de la Magdalena congrega una gran quantitat d’activitats. En l’Avinguda de Castelló es concentren els expositors comercials. En els Eres cal destacar la mostra de cavalls a més de la de bestiar oví, boví i porcí. La fira concentra a genets i *tratantes arribats des de molts llocs. Com a complement a la part comercial i firal s’organitza el cross fira de la Magdalena, el concert de la Unió Musical de Vilafranca, nombroses exposicions, activitats paral·leles. La fira la visiten milers de persones.

 

Festes de Sant Roc

L’any 1988 les festes van passar a celebrar-se de setembre a l’agost. Des del segon divendres d’agost hi ha bous embolats, orquestres, el ball pla, conferències, música, teatre, activitats infantils, esports… Es tracta d’una de les programacions més completes de la provincia de Castelló. Una comissió de festes acostuma a organitzar els actes amb la col·laboració de moltes entitats. També acostuma a fer-se el dia de les Penyes, organitzat cada any per una d’aquestes penyes.

 

Festes de la Verge del Llosar

Des que les festes van canviar de setembre a l’agost al setembre es van mantenir les festes de La nostra Senyora del Llosar que se centren en la visita a l’ermitori de la patrona el 8 de setembre. És un dia amb processó, missa, invitació dels majorals a pastís, concert de la Unió Musical de Vilafranca del Cid i volta així com dansa del Ball Pla a la nit. En els dies previs al 8 de setembre hi ha bous i balls. Els bous han passat a fer-se per diferents carrers. Últimament a la Plaça de la Constitució i els voltants de la Plaça de Bous.