Turisme Vilafranca

Activitats

avtividades

ACTIVITATS INFANTILS

Nadalàndia

A Nadal acostuma a organitzar-se el Nadalàndia. Es tracta d’un espai de jocs i activitats lúdiques adreçades a xiquets de primària. S’organitza al Parador de Festes o al poliesportiu. Hi jocs dirigits, tallers de maquillatge, jocs de grup, activitats esportives i també la visita del Pare Noel.

La Resposta està als Llibres

Periòdicament, a la Biblioteca Municipal es desenvolupa el joc “La Resposta està als Llibres”. És una activitat dirigida a xiquets i xiquetes, que consisteix en trobar les respostes d’un conjunt de preguntes mitjançant els llibres de la biblioteca, emulant així el concurs de televisió “El Tiempo es Oro”.

Escola Esportiva

L’escola esportiva de Vilafranca organitza cursos de ciclisme, atletisme, handbol o basquet per als xiquets. A més organitza el cross de la Fira de la Magdalena adreçat per a tots els públics.

 

BALLS POPULARS I DANCES 

Ball Pla

El Ball Pla se dansa en Sant Cristòfol, les festes de Sant Roc i la Mare de Déu del Llosar. Es una dansa que se composa de cinc pasos. Es balla a la Plaça d’En Blasc. Les parelles fan un rotgle al voltant de la font. Al mig se situa la Unió Musical de Vilafranca que interpreta les notes de cadascuna de les danses. Algunes parelles van abillades amb indumentària tradicional del poble, tot i que la majoria desfila amb robar de carrer, mantó de manila les xiques i mocador roig els xics.

Jota

a Jota de Vilafranca manté semblances amb les dels pobles veïns. Acostuma a ballar-se i cantar-se en Sant Antoni i Sant Blai. La Rondalla interprete la música amb guitarres, llaüds i bandúrries. Els cantants i dansants van abillats amb la indumentària tradicional del poble. La Ronda desfila pels carrers i se van fer parades per dansar.

 

CINEMA

Entre octubre i maig a la sala Carles Pons de la Casa de la Cultura acull projeccions de cinema de les pel·lícules d’estrena. L’Ajuntament de Vilafranca fa un esforç per fer arribar al poble les pel·lícules que d’un altra manera només se poden vore a Castelló o Benicarló. A banda, cada setmana, el Video Club projecta pel·lícules al Cinema Parroquial en horari infantil i adult.

 

CONFERENCIES, CONGRESSOS, CURSOS I TALLERS

Queden recollides en l’Agenda Cultural que presenta cada estació de l’any l’Ajuntament de Vilafranca. El consistori organitza una àmplia activitat que se veu complementada amb l’activitat que afegeixen associacions i entitats de la població.

Jornades de la Solidaritat y la Gent Gran

La regidoria de Benestar Social organitza amb la col·laboració del Consell de la Solidaritat i associacions del poble les jornades de la Solidaritat i la Gent Gran.

 

Exposicions

Les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca són un espai priveliat per a tot tipus d’expossicions: Fotografia, pintura, escultura… A més, amb motiu de la Fira de la Magdalena i les Festes de Sant Roc acostumen a organitzar-se un bon nombre de mostres en diferentes espais expossitius com la Casa de la Cultura o el Centre Parroquial. L’Agenda Cultural informa de cadascuna de les cites.

 

Mercat

El dissabtes és el dia de Mercat a Vilafranca. Des de ben matí fins a passat migdia la Plaça d’En Blasc i el carrer Sant Miquel es converteixen en punt de trobada de compradors i venedors. A més, Vilafranca és punt de trobada de compres per a la gent dels pobles dels voltants, tant de Castelló com de Terol.

 

MÚSICA

Unión Musical de Vilafranca del Cid

La Unió Musical de Vilafranca és la principal entitat cultural i musical de la localitat. Amb motiu de Nadal, Pàsqua, la Fira de la Magdalena i Santa Cecilia organitza concerts. A més, a juliol es desenvolupen les audicions de l’escola de música. Tanmateix la Unió Musical està present en els actes festius del poble i ofereix una intensa formació acadèmica en l’Escola de Música.

Associació Miralles del Carro

A banda a Vilafranca hi ha l’Associació Cultural Miralles del Carro, dedicada a la recuperació del patrimoni musical i etnològic de la localitat.

Orquestres i Disco Mòbils

En el decurs de l’any a Vilafranca s’organitzen concerts, orquestres i discoteques mòbils. La nit de Cap d’Any, a Pàsqua, a Sant Cristòfol, la Fira de la Magdalena, les festes de Sant Roc i la Mare de Déu del Llosar la festa està garantida.

 

Premis i concursos

’Ajuntament de Vilafranca convoca tots els anys diferents premis i concursos per fomentar l’activitat i sensibilitat cultural de Vilafranca i les comarques que l’envolten. Aixi, s’organitzen estos certamens:

  • Construcció de Maquetes de Pedra en Sec
  • Pintura Ràpida
  • Certamen Literari Sempreviva
  • Fotografia

TEATRE

Capsigrany

Cada any arriba el festival de Teatre Capsigrany. El segon-tercer cap de setmana de juny companyies de tot l’estat se troben a Vilafranca per oferir espectacles de carrer i sala de la màxima qualitat. El Capsigrany, amb una dècada d’existència, s’ha consolidat com una de les principals propostes culturals de la Vila.

Reclam i diputació de Castelló

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca està en contacte amb la Universitat Jaume I i la Diputacio de Castelló per participar en els programes culturals que organitzen per portar tot tipus d’actuacions teatrals a Vilafranca.