Turisme Vilafranca

La Fos és el barranc més important del terme municipal de Vilafranca, per la seva riquesa paisatgística, faunística, vegetal i etnogràfica.

Es troba al sud-est de la població, a pocs metres de les últimes edificacions del nucli urbà. Malgrat les dificultats que presenta aquesta profunda vall pels seus empinats pendents, destaca el curiós aprofitament agrari que va tindre aquest barranc fa anys. En aquest inhòspit lloc es van fer multitud de xicotets bancals amb parets de pedra seca, per a aprofitar millor l’aigua i la terra útil, així com per a destinar-la als cultius de secà.

La protecció que li proporcionen les seves abruptes vessants enfront del clima advers, junt amb l’orientació sud-est, que li ofereix una bona insolació, han permès el cultiu d’espècies més pròpies de climes càlids.

També en les proximitats de Vilafranca, junt a l’antic abocador ja clausurat, hi ha un mirador natural des del que es poden obtenir unes excel·lents panoràmiques del Barranc de la Fos, en les que destaquen: l’ermita de Sant Cristòfol de Benassal a l’esquerra, el Penyagolosa (cima més alta de tota la Comunitat Valenciana), a la dreta, i al centre el Picaio (1.304 m.).

El recorregut d’aquest agrest barranc no és fàcil, perquè el camí es desdibuixa i de vegades està cobert per una espessa vegetació, però realment val la pena recórrer-lo.