Turisme Vilafranca

El paratge de Les Fonts del Llosar és un lloc pintoresc i d’esbarjo situat a 2 quilòmetres al nord-oest de la població. Avui en dia s’utilitza com a zona de recreació i de joc per als xiquets, de berenars i de passejos per a la gent del poble.

No obstant, aquest paratge és en realitat un dels camins ramaders que conformen el conjunt de vies pecuàries que creuen el terme municipal de Vilafranca. És també un important descansador i abeurador dels ramats transhumants que, segons l’estació de l’any, es mouen a la recerca de frescos prats.

Així, entre els elements de la característica estructura ramadera destaquen les fonts o naixements d’aigua, els abeuradors per al ramat i els antics llavadors, que estan protegits amb una coberta de teula àrab sustentada per tres esveltes columnes tallades en pedra.

També és important la frondosa arbreda formada per diverses fileres d’oms i xops de grans dimensions.