Turisme Vilafranca

Bosc de Palomita

El Bosc de Palomita és una formació d’arbres, principalment pins, que té una singular identificació amb els veïns de Vilafranca, ja que és un bosc comunal.

L’altitud del territori és superior als 1000 metres i la seva climatologia és humida, potenciada per la disposició dels barrancs al nord i de vessants d’ombria. Aquestes característiques faciliten l’existència d’un microclima humit que dóna refugi a nombroses plantes, algunes d’elles endèmiques, i a més de 25 espècies estranyes i amenaçades en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Per la seva proximitat al poble, en l’antiguitat va ser un espai treballat pels llauradors i, com mostra d’aquestes labors, hi ha casetes i bancals. Aquest paratge també és conegut perquè d’ell s’extrauen les barres (pins més alts i rectes) amb les que es forma l’estructura de la coneguda barraca de Sant Antoni, la festa per excel·lència de l’hivern a Vilafranca.