Turisme Vilafranca

La Pobla del Bellestar és un extraordinari conjunt històric – artístic, situat al costat del llit del Riu dels Truites, que serveix de límit entre la Comunitat Valenciana i la d’Aragón, entre les províncies de Castelló i de Teruel, entre el terme municipal de Vilafranca i el de Iglesuela del Cid. Es tracta del nucli originari on es va fundar Vilafranca. Allí, en Blasc d’Alagó va atorgar la carta de poblament de Riu dels Truites l’any 1239. D’aquesta manera, es donava vida pròpia al municipi i naixia Vilafranca, però amb el nom de Riu dels Truites.

Entre els diversos edificis i altres elements etnològics, destaca l’ermita de Sant Miquel, primitiva parròquia del poble. És una típica església de les denominades de “reconquesta”, de transició del romànic al gòtic, de finals del segle XIII. La seva planta és rectangular, amb armadura de fusta i sostre a dos vessants, que es recolza sobre dos arcs apuntats. Les teules del ràfec van ser pintades com la ceràmica del tipus “socarrat”. La fatxada és d’una sòbria elegància. Té una portada de pedra, amb arc de mig punt de grans dovelles. Damunt, hi ha una finestra circular abotzinada; una petita espadanya situada en un lateral, on s’ubica la campana, serveix de remat exterior de la fatxada.

Per a aquesta ermita, es va encarregar a Bernat Serra la realització d’un retaule gòtic dedicat al sant en 1429. Avui en dia, es conserva a la parròquia de Santa Maria Magdalena de Vilafranca. Tradicionalment, els veïns de Vilafranca acudeixen a l’ermita per a venerar el sant, per la festa que se celebra cada primer diumenge de maig i l’últim diumenge de setembre.

També és de gran importància el pont gòtic, que de vegades s’ha dit erròniament que és romà. És una vertadera joia de l’arquitectura medieval, sòbria i estilitzada al mateix temps, capaç d’haver suportat el pas del temps i de les poderoses avingudes del “Riu dels Truites”, un dels millors llits fluvials intactes de la Comunitat Valenciana i que posseeix un entorn mediambiental de gran bellesa i valor ecològic per la seua fauna i flora. Segons les cròniques del Rei, aquest pont va ser per on Jaume I va venir des de terres aragoneses cap a la conquesta del Regne de València.

En definitiva, tot el conjunt format per l’ermita de Sant Miquel, el pont i les masies adjacents formen un dels millors exponents de l’arquitectura rural valenciana medieval. Es tracta, sens dubte, d’un lloc de gran interès històric i artístic.