Turisme Vilafranca

Recórrer els carrers de Vilafranca suposa retrocedir en el temps. L’Avinguda de Castelló i l’Avinguda del Llosar s’entrecreuen a la cantonada on es troba l’edifici del Moderno, d’estil modernista. Des d’allí el viatger passarà de l’època de la industrialització a la de l’Edat Mitjana, creuant la Plaça d’En Blasc i baixant pel Carrer Major.

Passejant pel casc antic hi podrem trobar: la seu de la Confraria Major; l’església parroquial Santa Mª Magdalena, un dels millors monuments renaixentistes valencians, que acull el Museu Parroquial; el Campanar i la Torre de Conjurar; el Museu de la Pedra en Sec i la Llotja gòtica; l’Ajuntament, que custòdia el retaule que Valentí Montoliu va pintar l’any 1.455 per a la Mare de Déu del Llosar; el Portal de Sant Roc; l’Hospital de Caritat; la Casa Pairal dels Brusca i la de Joan Baptista Penyarroja; etc. En definitiva, racons encantadors de la localitat que diferencien la part antiga de la part nova, com si foren un poble i una petita ciutat. Ja fora del casc antic estan: les ermites del segle XVIII de Sant Roc i de Santa Bàrbara; el Calvari; i la Plaça de Bous, edificada l’any 1.933.

Els proposem la seguent ruta per a visitar tots el monuments:

  1. Ajuntament (s. XIII-XIV) i Museu de Vilafranca
  2. Casa pairal de la família Brusca
  3. Casa dels Penyarroja
  4. Hospital de caritat
  5. Portal de Sant Roc
  6. Forn gòtic
  7. Llotja i Museu de la Pedra en Sec
  8. Esglèsia de Santa Maria Magdalena, Torre de Conjurar i Museu Parroquial
  9. Campanar
  10. Cofradia de Santa Maria la Major
  11. Casa d’Álvaro Monfort
  12. Casa de Julio Monfort
  13. Farmàcia
  14. La Nevera
  15. Antic Col·legi de la Consolació
  16. “El Modern”
  17. Estatua de la Dona Treballadora
  18. Ermita de Santa Bárbara
  19. Plaça de Bous i estatua del “Niño de la Estrella”
  20. Ermita de Sant Roc
  21. Calvari
  22. Llavadors públics
  23. Santuari de la Mare de Deu del Losar
  24. Pobla del Bellestar

plano_vl

A més existeix la possibilitat de concertar visites guiades tematizades, on el guia es transformarà en alguns dels personatges més característics d’història de la població.